ЧНУ втрачає позиції

Цієї осені до студентських лав зарахують не одну сотню абітурієнтів, які свідомо чи з поміччю батьків вирішили вступити до університету. Вибір ВНЗ — це важливий крок у доросле життя, тільки от чи просто зробити такий вибір? Сьогодні аби вступити до вузу потрібно мати не тільки високі бали, а ще й немалу фінансову базу, адже державне замовлення щороку скорочується, а кількість претендентів на безкоштовне навчання зростає, породжуючи запеклу конкуренцію між розумниками із медалями та пільговиками. Вступна кампанія завжди перебігає майже однаково, а от сам процес навчання з кожним роком розкриває очі студентам на рівень освіти та подальші перспективи.


Чернівці — без сумніву, студентське місто. А молоді чернівчани, буковинці та жителі сусідніх регіонів найчастіше приїздять вчитися саме до Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, який забезпечує підготовку за 54 напрямами та 69 спеціальностями. Нині в університеті функціонує 87 кафедр на яких навчаються майже 20 000 студентів. Минуло року ЧНУ посів 7 місце у рейтингу вищих навчальних закладів України за показниками наукометричної бази даних Scopus, ну і варто нагадати, що центральний корпус університету входить до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
 
Проте, Центр міжнародних проектів “Євроосвіта” за погодженням із Міжнародною наглядовою радою представив сьомий академічний рейтинг університетів “Топ 200 Україна”, в якому наш ЧНУ серед 200 ВНЗ України посів лише 38 місце за рівнем якості науково-педагогічного потенціалу (5,1), якості навчання (9,0) та міжнародного визнання (11,5). Загальний інтегральний показник діяльності ВНЗ — 25,7.
 
Для порівняння, попереду — Тернопільський національний економічний університет (37 місце), та одразу після ЧНУ — Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (39 місце).
 
Згідно рейтингу “Топ 200 Україна” до п’ятірки лідерів увійшли НТУУ “КПІ”, КНУ ім. Шевченка, Харківський національний університет ім. Каразіна, НаУКМА та НМУ ім. Богомольця.
 
У розрізі рейтингових показників Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут” посів перше місце загальноукраїнського рейтингу із рівнем якості науково-педагогічного потенціалу — 33,6, якості навчання — 24,0 та міжнародного визнання — 20,0, а також із загальним інтегральним показником діяльності ВНЗ — 77,6.

Детальніше про найкращі ВНЗ Західного регіону України та про освіту за кордоном.
 


0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте